Egelhuis druk bezocht

Het egelhuis wordt dagelijks bezocht. Soms door 1 egel op een nacht, meestal zijn er meerdere of komt een egel meerdere keren.
De egeltjes hebben de gang naar het egelhuis gevonden. Elke nacht een bakkie vers voer daar wen je snel aan. Niet meer van die glibberige slakken maar lekker voedzaam eten. Daar ga je niet zelf meer voor op pad. Soms zitten ze met een hun twee├źn in de bak maar gezellig is het dan niet, want we zetten direct de stekels overeind.

Onze stekelige vrienden zijn moeilijk uit elkaar te houden. Op de opnames zie je alleen maar zwart/wit beelden waardoor herkenning moeilijker wordt. Dit komt omdat de bak intern verlicht wordt met een sterke infraroodled. Hierdoor zijn kleuren niet meer te onderscheiden ondanks dat er een kleurencamera in de bak is gemonteerd. Je kan de egels soms herkennen aan hun afmetingen. Maar het beste erken je ze aan een patroon van stippen op de kop die ontstaan door teken. De stakkers. Sommige zitten er onder en andere zijn er (nog) vrij van.

En waarom zou je na de maaltijd niet even lekker een dutje doen? Zie onderstaande video:

 

Opnieuw bezoek in ’t egelhuis

9 mei 2018

Opnieuw werd het egelhuis bezocht door een egel. Eerst ’s nachts om half 1 daarna om 3.00 uur. Of het dezelfde egel is of toch een ander weten we niet. De eerste at niet erg veel en liet de helft over voor een ander.

De eerste

8 mei

Het egelhuis is nu drie dagen klaar en het eerste bezoek is gearriveerd! Helaas! Geen beelden! Het egelhuis was via de computer niet meer te benaderen omdat de powerbank, die als voeding voor de computer dient eerder leeg was dan verwacht. Dus eerst de batterij maar opladen. Onthutsend was het toen we de klep openden om te zien dat de al het voer weg was en er een grote smeerbende in het hok was. Bezoek dus, maar geen beeld!.

Maar dat schept hoop voor de toekomst, de egel heeft in elk geval de weg naar het egelhuis al snel gevonden.

De volgende avond was het weer raak en eerder dan verwacht, om ongeveer 22,00 uur een mailtje van het egelhuis en zie daar: een hongerige egel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het egelhuis is klaar!

Al langere tijd hadden we het idee om een egelhuis te maken. Een hok voor de egels waar ze ’s winters hun winterslaap in kunnen houden en ’s zomers ze van voer te kunnen voorien zonder het risico dat andere dieren of vogels er bij kunnen.

Maar… het moest wel zo zijn dat we in het hok kunnen kijken zonder de dieren te verstoren.

Bij de bouwmarkt een plaat stevig bouwtriplex gekocht en daar een egelhuis van gemaakt.. De afmetingen zijn +/- 80x50x40 cm (bxdxh).
De bovenkant is uitgevoerd als een scharnierend deksel, als ingang is een opening gemaakt van ongeveer 16×16 cm en is als een soort tunnel uitgevoerd. In het hok is een klein labyrint gemaakt om eventuele katten de toegang te ontzeggen.

In het hok is een “technische ruimte” gemaakt waarin een camera, een infraroodled en een bewegingsmelder is gemonteerd die verbonden zijn met een kleine computer (raspberry pi 3).
Zodra een egel (of ander dier) de ruimte betreedt dan wordt de infraroodled ingeschakeld en kan er door de camera een foto en een video opgenomen worden. De foto en de video worden op de sdcard opgeslagen. De foto wordt naar een emailadres gestuurd zodat we weten dat het hok betreden is door “wildlife”.

In het hok staat een bakje met egelvoer. En nu maar wachten op een mailtje van het egelhuis….